Rød nattehimmel

Californien brænder
Californien brænder

For anden gang tog vi chancen uden at have reserveret. Men forgæves. Eller næsten… Foran en trucker fik vi byens sidste ledige hotelværelse. Og så på en mandag uden for højsæsonen? Hvad sker der?

– Folk valfarter hertil på grund af branden, oplyste receptionisten. Branden? Det løb koldt ned af ryggen på mig. – Ja, den store skovbrand oppe nordpå. Har I ikke hørt om dén? Øh, næh, vi har kørt i bil….

Som en guide, der viser de måbende turister byens seværdigheder, pegede han på tv-skærmen i receptionen. Vi nåede lige at se voldsomme billeder af træer i flammer, før næste nyhedsindslag om Donald Trumph’s ønske om en mexicansk Berlinmur tonede frem på skærmen.

Jeg kiggede på børnene, der så ængstelige ud, mens jeg forsøgte at berolige dem med de få oplysninger, jeg havde opsnappet. Det brændte et sted i oplandet, hvor vi allerede havde været. Så der var ingen grund til bekymring. Og nej, den kommer ikke herned. Og nej, vi behøver ikke være bange.

Til aften gik vi en tur. For at hente kaffe til den trængende. Luften var tung. Og himmelen var rød.

I tv så vi billeder af brændte skove og ikke længere eksisterende huse med udsigt over tørlagte vandløb. 100 km nordøst (48 km i luftlinje) fra vores trygge senge – en helt anden retning og en del tættere på end først antaget – er 585 tidligere trygge hjem jævnet med jorden. 246 km2 skov (ca. på størrelse med Langeland) er nedbrændt. 23.000 mennesker er evakueret.

Øjenvidner fortæller, at på mindre end fem minutter var alt omkring dem i flammer, og de måtte styrte af sted uden at få noget som helst med dem. Nu bor de i telte, som frivillige har doneret og opstillet til dem. Brandmænd kæmper stadig med at få de sidste 90% af branden under kontrol – godt hjulpet på vej af det kølige, fugtige vejr, der har afløst sidste uges hedebølge. Og mens de kæmper mod flammerne har otte af dem mistet deres eget hjem til naturens overvældende kræfter.

I morgen pakker vi vores kufferter igen og drager længere sydpå. Tanken om at besøge vinmarkerne små 50 kilometer nordøst herfra er sat i bero. Vi kan heldigvis selv vælge, hvor vi har lyst til at overnatte i morgen nat.

Ikke alle er så heldige.

 

1 comments On Rød nattehimmel

Comments are closed.

Site Footer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial