Hang loose, surfer dude

Foto: Google
Foto: Google

Kender I dét, at man ser et tegnet ansigt og tænker: HAM kender jeg!

Og så kan man jo definere ”kender”.

Jeg vidste i hvert fald, at jeg havde set ham før.

Og så kan man jo definere ”set”.

Dagens Google Doodle hylder den hawaiianske surfer Duke Kahanamoku i anledningen af hans 125 års fødselsdag.

Der er lidt usikkerhed omkring, på hvilken af de hawaiianske øer han blev født. Men han voksede op ved Waikiki med sine søskende og et hav af fætre og kusiner.

Selvom mange gennem tiden har troet, han var adelig, blev den spæde Duke opkaldt efter sin far, Duke. Den unge Duke voksede op ved vandet, hvor hans tid gik med at svømme og surfe – en rigtig solbrun surferbums var han. Den første af sin slags.

I starten af 20’erne vandt han OL-guld i svømning. Mens han rejste fra konkurrence til konkurrence, udbredte han kendskabet til surfing og blev så populær, at han endte i Hollywood.

Mens han boede i Californien reddede han otte fiskede fra deres synkende skib ved at padle dem ind på bredden på sit surfbræt. Nogle år senere blev han sherif i Honolulu, hvilket åbenbart passede ham og befolkningen særdeles godt. Han blev i hvert fald hængende i knap 30 år. Den dag i dag er han kendt i den internationale svømme- og surferverden med flere svømmeklubber og restauranter opkaldt efter sig.

Og hvor kender jeg ham så fra?

Jo….
En sen aften for godt 3 år siden kom jeg gående langs beachwalk’en i Waikiki, da jeg så en stor forsamling mennesker i nærheden af et stort, oplyst platantræ på den berømte strand.

Duke Kahanamoku Foto: E-Skribenten
Duke Kahanamoku
Foto: E-Skribenten

Jeg blev nysgerrig og ventede på, at forsamlingen blev opløst. Og dér stod han – Surfer Duke’en – der på disse egne er mindst lige så populær som den daværende hawaiianske høvding var. Hver dag bliver de traditionelle, velduftende blomsterkranse omkring hans arme og hals udskiftet af nye besøgendes. Som en særlig gestus til en stor mand der altså blev født for 125 år siden netop i dag.
Bare bronzen holder…. 

Site Footer

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial